magamról

Kanics Márta

Kanics Márta textiltervező művész vagyok, a maartka textil.design alapítója.

2007 óta foglalkozom a tradicionális szövési technikák és minták újragondolásával, a művészet, az innovatív anyagok valamint a színharmóniák integrációjával. Az alkalmazott és az autonóm művészet határán mozgó munkáimra nagy hatással van az innovatív textil térhódítása és a kézműves technikák újbóli felfedezése. Érdekel a színek pszichikai hatása, a coloritok összhangja, a hangulatok színekkel való kifejezése.

A maartka textil.design lakáskiegészítőkben, lakberendezési szövetekben, párnákban, asztalneműkben érezhető a tradíció és a kortárs design szemlélet egysége. Cheer up alátét kollekcióban a modern nemez technikája és a színelmélet gyakorlati alkalmazása, a kézi festésű és szövésű anyag kollekciókban (Lighttex, UVtex, Reflective, Knots) a merész színhasználat és finom részletek kidolgozása kapja a főszerepet. A jacquard doublé lakástextil kollekciókra jellemző az egyedi mintatervezés és (Ikatwave, Optic, OneTwo, SoundFlow) hazai kivitelezése. A szövéstechnológiának köszönhetően kétszínoldalas anyag jön létre, ami lehetőséget biztosít a variálhatóságra, a színekkel való játékra. A tradicionális mintakincsből táplálkozó, de kortárs formanyelvbe illeszkedő minták a modern enteriörökben megteremtik a harmonikus kapcsolatot tér és ember között.

Maartka textil.design anyagban, mintában és színben is törekszik a tradíció és a kortárs design összhangjára. A márka nem titkolt célja, a térben szemlélődő színtudatosságának felébresztése, elmélyítése, lehetőséget kínálva a színhangulatok bátor alkalmazására. Fontos a minőség, az esztétikum, a harmónia színben és formában egyaránt. Jó nézelődést!